Langdurig zitten: hoe kun je de gezondheidseffecten van de hele dag zitten tegengaan?

Zijn er nadelige gezondheidseffecten van langdurig zitten? Jazeker, er zijn aanwijzingen dat dagelijks urenlang zitten gewichtsbeheersing en het behoud van je gezondheid moeilijker maakt.

De effecten van langdurig zitten

We leven in een wereld van zitten: in auto's, bussen, vliegtuigen, treinen, metro's, wachtkamers, aan bureaus, voor de tv, tijdens het spelen van computerspelletjes en bij uitgaansgelegenheden. Zelfs mensen die elke dag sporten brengen het grootste deel van de dag zittend door.

De gevolgen van langdurig zitten zijn onder meer lage rugpijn, beknelling van de zenuwen en degeneratie van de tussenwervelschijven, vooral als je in een onnatuurlijke houding zit en de wervelkolom samendrukt. Compressie van de wervelkolom verhoogt pijn in de rug, nek, schouders, heupen en benen.

De hele dag zitten heeft ook invloed op gewichtsbeheersing. Meer staan ​​verhoogt de calorieverbranding en verbetert de gezondheid. Uit een onderzoek onder meer dan 5.000 volwassenen bleek dat degenen die meer dan acht uur per dag zaten, 62% meer kans hadden op overgewicht. Uit een ander onderzoek onder meer dan 10.000 mensen bleek dat een langere zittijd verband hield met meer buikvet. Uit een onderzoek naar de effecten van langdurig zitten op de gezondheid bleek dat minder zitten de insulinegevoeligheid, het cholesterolgehalte en de bloeddruk aanzienlijk verbeterde.

Hoe je de hele dag zitten kunt tegengaan

Het goede nieuws is dat staan ​​eenvoudig is; er zijn geen speciale sportkleding, -schoenen of lidmaatschap van een sportschool voor nodig. Hieronder vind je een lijst met tip om meer uren per dag te staan:

  • Schaf een sta-bureau aan of vraag er een aan bij je werkgever
  • Vraag de mensen waarmee je een vergadering of gesprek voert of ze dit wandelend willen doen
  • Als je wacht om je kinderen op te halen van school of sportles, stap dan uit en wandel even rond
  • Bellen: zorg dat je je telefoontjes lopend doet, in plaats van zittend
  • Luister podcasts al wandelend
  • Zet een alarm op je telefoon waarbij je elke 30 minuten even opstaat en rondloopt: veel smartwatches hebben deze functie al ingebouwd

Hoewel meer staan ​​een goed idee is, is dit geen vervanging voor lichaamsbeweging. Krachtige, hartversterkende en spieropbouwende fysieke activiteit is ook essentieel voor gewichtsbeheersing en algemene fitheid. Het beste plan om de hele dag zitten tegen te gaan en je gewicht onder controle te houden, is manieren vinden om meer te gaan staan ​​terwijl je normale dagelijkse activiteiten uitvoert en je aan een dagelijks bewegingsplan houdt.

Zet ´m op!