Holistisch eten met Ayurveda & het Yoga Dieet

Werkdruk, sociaal leven, verwachtingen en prikkels van onder meer social media en altijd een té volle agenda. In onze leefstijl hebben we hier steeds meer mee te maken. Dit kan stress veroorzaken.

Door stress raakt onze constitutie (ook wel natuur: ieders persoonlijke kenmerken, lichaamsbouw, stofwisseling) uit balans. Dit kan weer zorgen voor schommelingen in het hormoonstelsel. Zo zien we tegenwoordig veel klachten als emotionele stress, PMS, vruchtbaarheidsproblemen en schildklierafwijkingen. Ook komen door al het zitten lage rugklachten veel voor.

Food Mind Diëtist Coline merkte in de praktijk op dat er behoefte was aan meer diepgang voor mensen die gezond voedingsadvies willen hebben. Ook vanuit haar persoonlijke interesse voor yoga en voeding zocht ze naar spirituele verdieping op gebied van voeding. Daarom besloot zij in 2017 zich te gaan verdiepen in de Ayurvedische voedingsleer.

Voeding bij stress

Goede voeding kan ondersteunend werken bij zowel mentale als fysieke stressklachten en Ayurveda kan hier goed bij helpen. Ayurveda is allesomvattend. Het gaat over wat je eet, hoe je eet, hoe je je spijsvertering aanwakkert, je slaapritme, yoga, mindfulness, en nog veel meer. Enorm holistisch dus.

Ayurveda is een oeroude geneeswijze uit India en betekent letterlijk de ‘wetenschap van het leven’. Ayurveda is het zusje van yoga en omvat voeding- en leefstijladviezen om tot een gezond, lang en gelukkig leven te komen. Veel van de huidige en veel jongere, Westerse geneeskunde is gebaseerd op de Ayurveda.

Het Yoga Dieet: Ayurvedische voedingsconsulten bij de Food Mind Diëtist

In 2018 startte Coline met het geven van Ayurvedische voedingsconsulten. Als praktijkeigenaresse, eerst in Amsterdam en heden in ´t Gooi, heeft zij binnen de praktijken altijd veel prioriteit gegeven aan ontspanning, pure voeding, met aandacht eten en een holistische benadering. Deze aanpak sluit nauw aan op Ayurveda. Zo kunnen yoga, mindfulness en ayurvedisch voeding bepaalde disbalansen herstellen.

Later schreef Coline een boek genaamd ´het Yoga Dieet´, bestaande uit voedings- en leefstijladviezen gebaseerd op yoga, mindfulness en ayurveda. De behandelingen in de praktijk zijn inmiddels ook Yoga dieetbehandelingen geworden omdat de adviezen van het boek de basis vormen van de huidige behandelingen. Want niet alleen voedingsadviezen, maar ook leefstijl is erg belangrijk.

Tijdens de Yoga dieetbehandeling komen we er aan de hand van een analyse achter wat iemands natuur is. We kijken naar eet-, leefpatroon en eventuele fysieke en mentale klachten (zoals stress, darmklachten, vermoeidheid, overgewicht). Er worden voedings-, kruiden-, en leefstijladviezen gebaseerd op de persoonlijke natuur en de Ayurvedische geneeswijze gegeven. Ook ontvangen cliënten yoga tips, een voorbeeld dagmenu en heerlijke traditionele Ayurvedische recepten. Uiteraard kunnen tussendoor alle soorten voedingsvragen (ook niet-Ayurvedisch) worden besproken.

Meer weten over het Yoga Dieet? Check de website: https://www.hetyogadieet.nl/