Waarom ontbijten belangrijk is voor de vruchtbaarheid

Sla jij weleens je ontbijt over met de wens om te ‘sparen’ voor later op de dag? Deze gewoonte heeft mogelijk meer invloed op je vruchtbaarheid dan je je realiseert, vooral als je bezig bent om te werken aan je cyclus en vruchtbaarheid. Als diëtist gespecialiseerd in vruchtbaarheid ben ik dit probleem vaak tegengekomen bij mijn cliënten. Laten we eens onderzoeken waarom het eten van een stevig ontbijt in de ochtend belangrijk is voor een regelmatige menstruatiecyclus en jouw kansen om zwanger te worden te vergroten.

Met ontbijten herstel je van nachtelijk vasten

Met ontbijten verbreek je het vasten van de nacht. Wanneer je 's ochtends wakker wordt, verkeert je lichaam in een nuchtere toestand omdat je meer dan 8 uur niet hebt gegeten. Om jouw hormonale balans te optimaliseren, vooral met het oog op de ovulatie, is het van cruciaal belang om je lichaam zo snel mogelijk over te zetten van een nuchtere toestand naar een gevoede toestand. Deze start zorgt ervoor dat energie direct beschikbaar is voor de complexe hormonale processen die zijn stilgelegd vanwege de lage energiebeschikbaarheid. Om deze (en andere) lichaamssystemen weer aan te zetten, heeft je lichaam op elk moment van de dag energie nodig. 's Morgens vroeg is daarop geen uitzondering!

De nadelen van een calorietekort

Onderzoek toont aan dat een calorietekort gedurende een periode van 24 uur een regelmatige menstruatie kan belemmeren. Het overslaan van het ontbijt versterkt dit calorietekort, waardoor je lichaam verder weg raakt van het hormonale evenwicht dat nodig is voor de vruchtbaarheid. Dit is in feite een reden waarom intermittent fasting misschien niet ideaal is voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vooral als je onregelmatige of uitblijvende menstruaties hebt. Een groot deel van het ondersteunende onderzoek dat suggereert dat vasten gunstig is voor de gezondheid, werd gedaan bij mannen, niet bij vrouwen. Net zoals onze hormooncycli anders zijn dan die van mannen, is ook onze energiebehoefte om die cyclus te ondersteunen anders. Als het jouw doel is om je menstruatiecyclus te herstellen en je kansen op een zwangerschap te vergroten, is het omarmen van het ontbijt een belangrijk onderdeel ervan.

Maak je hongerhormonen wakker!

Heb je ooit last gehad van een gebrek aan hongersignalen, vooral 's ochtends? Het overslaan van maaltijden kan je hongerhormonen verstoren, wat leidt tot een langzame stofwisseling en een verstoorde spijsvertering. De weg naar herstel houdt in dat je consistent en doelgericht eet. Het is een van de vele redenen waarom ik aanbeveel om volgens een schema te eten in plaats van alleen op honger te vertrouwen. Door je lichaam de hele dag door stabiele energiebronnen te geven met uitgebalanceerde maaltijden, stimuleer je jouw stofwisseling, verbeter je je spijsvertering en begin je eindelijk te merken hoe echte honger voelt. Dit maakt het veel makkelijker om voldoende te eten om je menstruatie terug te krijgen en een regelmatige cyclus te hebben.

Voldoende ontbijten voor herstel

Een stevig ontbijt dient als basis voor een dag van herstel. In plaats van te proberen calorieën te ‘besparen’, kun je met een goede ochtendmaaltijd jouw lichaam vanaf het begin proactief voeden. Als je de dag begint met een voedingsrijk ontbijt, zorg je ervoor dat je voldoende tijd hebt om aan de energiebehoeften van je lichaam te voldoen voor het herstel van je cyclus. Dit is belangrijk om je lichaam en hersenen de juiste boodschap te sturen over de beschikbaarheid van energie voor de ovulatie en om jouw cyclus op natuurlijke wijze terug te brengen. Als je dit een uitdaging vindt, ben je niet de enige. Veel vrouwen hebben een schaarstementaliteit als het gaat om eten en hebben de behoefte om gedurende de dag minder calorieën te eten, zodat ze genoeg restjes hebben voor het avondeten. Helaas is dit een behoorlijk destructieve strategie om het lichaam te helpen zich gevoed en veilig te voelen. Het is niet altijd gemakkelijk om een knop om te zetten en deze verandering van de ene op de andere dag door te voeren, maar een goed begin is om jezelf voor te nemen om binnen een uur na het opstaan iets te eten.

Het onderzoeken van onderliggende redenen

Als je merkt dat je te weinig ontbijt, is het de moeite waard om je te verdiepen in de onderliggende redenen. Of het nu wordt veroorzaakt door compensatie voor eerdere eetgewoonten of door een gebrek aan goede hongersignalen als gevolg van onevenwichtig eten of een voorgeschiedenis van lijnen, deze patronen kunnen bijdragen aan het uitblijven van jouw menstruatie en/of onregelmatigheden in jouw cyclus die een grote negatieve impact kunnen hebben op je gezondheid en de mogelijkheid om zwanger te worden. Het identificeren van de reden achter waarom je je inname beperkt kan belangrijke inzichten opleveren in welke denkpatronen en blokkades moeten worden aangepakt om te leren hoe je goed kunt zorgen voor gezonde hormonen en je vruchtbaarheid kunt herstellen.

Heb je hulp nodig bij dit lastige proces? Dan is de Food Mind Diëtist er om je te helpen.