Leven met een chronische aandoening: wat kun je zelf doen om jouw leefstijl te veranderen? Hier volgen een aantal essentiële tips waarmee je direct aan de slag kunt gaan

Wanneer je wordt gediagnosticeerd met een chronische aandoening zoals diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten, kan dit als een enorme klap voelen. Het is dan extra belangrijk om te onthouden dat je de keuze hebt. Of je gaat aan leefstijl werken door je dagelijkse activiteiten aan te pakken, of je gaat je door je aandoening laten beperken. Je kunt je krachtiger voelen als je weet dat je iets aan je gezondheid kunt doen!

Een chronische aandoening moet maanden, jaren en soms een leven lang dagelijks worden behandeld. Veel mensen geloven dat medicatie het enige beschikbare hulpmiddel is als ze de diagnose krijgen. En hoewel medicatie belangrijk is, zijn er nog veel meer dingen die je kunnen helpen meer controle over je gezondheid te krijgen.

Keer chronische ziekten om

80% van de gevallen van hartziekten, beroertes en diabetes kunnen voorkomen worden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn een ongezond voedingspatroon, gebrek aan lichaamsbeweging en roken de drie belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van chronische gezondheidsproblemen. Door een gezondere leefstijl aan te nemen kunnen veel chronische gezondheidsproblemen worden voorkomen of zelfs teruggedraaid.

Als je een chronische aandoening hebt, zijn hier enkele dingen die je niet in het medicijnkastje kunt vinden, maar die je wel kunnen helpen verlichting te vinden:

Beweging

De voordelen van beweging zijn talrijk, maar om er een paar op te noemen: beweging verlaagt je bloeddruk en bloedsuikerspiegel, versterkt je hart en verbetert je humeur.
Je gezonde verstand vertelt je wellicht dat meer beweging pijn zal verergeren, maar dit is helemaal niet waar. Sterker nog, de pijn neemt toe als je besluit helemaal niets te doen. Overweeg dus om te gaan zwemmen, fietsen, wandelen of wat jij maar (enigszins) aantrekkelijk vindt. Zoek naar vormen van beweging en activiteiten die je leuk vindt en die je lang kunt volhouden. Begin langzaam, doe waar je je fijn bij voelt en vraag -indien nodig- advies aan een fysiotherapeut of sportarts voordat voordat je aan een trainingsprogramma begint

Gezond eten

Een goede gezondheid begint altijd bij je darmen en slechte eetgewoonten kunnen gewichtstoename veroorzaken. Het is simpel: een gezond voedingspatroon kan leiden tot een algehele verbetering van je gezondheid:

  • Probeer per dag 300 gram groenten te eten en 2 a 3 stuks fruit
  • Kies voedingsmiddelen met minder verzadigd vet (o.a. roomboter, volle zuivel, worst, vette vleessoorten, volvette kaas) en meer onverzadigd vet (o.a. plantaardige oliën, avocado, noten, vette vis)
  • Eet magere eiwitbronnen (zoals kip, kalkoen), eet 2 keer per week vis en varieer daarnaast met plantaardige gerechten zoals rijst met bonen
  • Ga terug naar de basis en probeer voedsel te kiezen met slechts één ingrediënt, zoals een appel of broccoli. Vermijd ultrabewerkte voedingsmiddelen
  • Vaak komen we aan in gewicht vanwege grote porties, probeer dan ook kleinere porties te eten en vermijd fastfood
  • Als je overgewicht heeft, probeer dan 5 à 10 procent van je lichaamsgewicht te verliezen

Slaap

Veel mensen hebben slaapproblemen, vooral als ze worden geconfronteerd met chronische aandoeningen. Als je niet in staat bent een goede nachtrust te krijgen, kun je symptomen op gaan merken zoals verlies van focus, meer pijn en vermoeidheid.

De hoeveelheid slaap varieert van persoon tot persoon, maar de meeste deskundigen zijn het erover eens dat een minimum van 7,5 uur ons helpt ons op ons best te voelen. Sommige mensen hebben 8-10 uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren.

Onthoud: slaappillen zijn geen langetermijnoplossing voor als je slecht slaapt. Er zijn veel andere, gezondere manieren die je kunt inzetten om een ​​goede nachtrust te bevorderen, zoals het opstellen van een slaap- en rustschema, het vermijden van alcohol en cafeïne, dagelijks naar buiten gaan en het vermijden van schermtijd (computers, tv, telefoon) voor bedtijd.

Mindfulness 

We horen het voortdurend: mindfulness is goed voor je. En het is echt waar. Door te oefenen met een bewuste ademhaling, ontspanningstechnieken en meditatie, krijg je meer rust in je hoofd en dat is goed voor je. Weet je niet hoe je moet beginnen? Download een mindfulness app op je telefoon of praat met een expert over meditatie of andere vormen van ontspanning. Als je eenmaal je geest hebt getraind, zul je versteld staan ​​van wat je kunt bereiken!

De Food Mind Diëtist biedt behalve dieetadviezen, ook leefstijlcoaching aan en maakt zoals met bovenstaande adviezen een persoonlijk plan op maat zodat het je makkelijker wordt gemaakt om gezonder en bewuster te leven.