Wat is het FODMAP-beperkte dieet? De Food Mind Diëtist legt het je uit!

Heb je last van darmklachten en weleens gehoord van het FODMAP-beperkte dieet, maar weet je niet precies wat dit inhoudt en waar je moet beginnen? De Food Mind Diëtist legt het je uit!

Over het FODMAP-beperkte dieet

Het FODMAP-beperkte dieet is een voedingsplan dat wordt gebruikt om symptomen van het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) te verminderen. Het dieet richt zich op het vermijden van bepaalde koolhydraten die moeilijk worden verteerd en geabsorbeerd in de darmen, wat kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel, buikpijn en andere spijsverteringsproblemen.

Tijdens het dieet vermijd je gedurende circa 6 weken alle FODMAP´s, waarna je vervolgens weer stapsgewijs deze FODMAP´s gaat herintroduceren om te testen waar je wel en niet tegen kan. Dit doe je idealiter onder begeleiding van jouw diëtist, zij kan jou namelijk goed helpen om dit -toch best pittige- proces te doorlopen zodat je meer kans van slagen hebt.

FODMAP´s in voeding

Voorbeelden van producten waar veel zogeheten FODMAP´s in zitten zijn honing, avocado, melk, peulvruchten, tarwe en bepaalde soorten groenten en fruit. Zo bestaan er hele waslijsten van FODMAP-rijke producten die je tijdens het dieet beter kunt vermijden of in zeer beperkte mate eten. Maar, er zijn ook net zulke lange lijsten van producten die je wél kunt eten. De diëtist voorziet jou van alle nodige informatie.

Tips voor het volgen van het dieet

De Food Mind diëtist zal jou ook helpen door het geven van praktische tips en strategieën met je delen om het volgen van het FODMAP-beperkte dieet gemakkelijker te maken, zoals het plannen van maaltijden, het lezen van voedseletiketten en het omgaan met sociale situaties.

Laat je helpen!

Dus, heb je last van PDS-achtige symptomen (winderigheid, gasvorming, obstipatie, diarree etcetera) of ben je al gediagnosticeerd met PDS? Ben je je klachten zat en wil je graag een solide aanpak onder begeleiding? Laat je dan helpen door de Food Mind Diëtist!

Gratis advies

Plan nu online jouw gratis kennismaking om te overleggen of het FODMAP-beperkte dieet iets voor jou is en je krijgt direct advies!