Nadat vegetarisch eten al jarenlang als heel normaal werd beschouwd, deed een aantal jaar geleden het veganistische (ook wel ´vegan´) eetpatroon zijn intrede in de wereld van voedseltrends en -overtuigingen.
De ´vegan´ hype
Vegan staat ook wel voor veganisme, wat betekent dat je helemaal geen producten van dierlijke afkomst eet of waar dan ook iets van dierlijke stoffen in voorkomt. Er leek wel een heuse ‘vegan hype’ te zijn ontstaan. Foodies met plantaardige kookboeken en insta-accounts waren ineens niet meer weg te denken uit de voedingswereld. En nog steeds zie je regelmatig op voedingsgerelateerde (social) media de mooiste en lekkerst ogende vegan happen in overvloed verschijnen.
Waarvoor is vegan eten wel en niet goed?
Even werd gedacht dat het een hype was, maar waarschijnlijk zal vegan eten, naast vegetarisch, een vast plekje behouden in de voedingswereld. Dit lijkt ook prima, want meer plantaardig eten is sowieso goed, maar van té rigide met voedsel omgaan zijn we bij de Food Mind Diëtist niet zo'n fan. In een wat mildere, minder intense vorm kan vegan eten hartstikke voordelig zijn. Maar eet je echt 100% vegan? Dan heb je namelijk grote kans op tekorten aan belangrijke nutriënten. Het is niet voor iedereen weggelegd om op deze manier optimaal te eten, je moet echt een fervente vegan zijn die precies weet hoe het moet en zich er goed bij voelt. Wij adviseren dan ook om eens samen met een diëtist te kijken naar je eetpatroon, of deze optimaal is en welke supplementen je nodig hebt. Daarnaast is het raadzaam om jaarlijks je bloed te testen om te kijken of je geen tekorten hebt opgelopen, vooral voor de vitamines B12, D en ijzer.
Vega(n) met mate?
Sommige mensen willen graag vanuit bepaalde overtuigingen 100% veganistisch eten (en leven), bijvoorbeeld door dierenleed, voor de gezondheid of omdat het soms eenvoudiger lijkt om iets helemaal wel of niet te doen. Waarom zouden we niet allemaal minderen in de inname van dierlijke producten en worden we allemaal een klein beetje vegan? Eén keer per week een biologisch biefstukje, wat yoghurt na je sportklasje voor extra hoogwaardige eiwitten en een gebakken eitje op zondagochtend: daar is echt niets mis mee! Kies vaker voor plantaardig en minder dierlijk en dat is ieder lichaam goed gevoed én je doet goed voor het milieu. Wij zeggen: vegan eten is prima als deel van nieuwe gewoontes, maar houd de balans!